GençBozkurtlar
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GençBozkurtlar

Sitemiz Türk dünyası ele almaktadır....Allah Türkü korusun..
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 MHP kuruluşu

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
_Bondrake_

_Bondrake_


Mesaj Sayısı : 25
Kayıt tarihi : 06/04/08

MHP kuruluşu Empty
MesajKonu: MHP kuruluşu   MHP kuruluşu Icon_minitimePaz Nis. 06, 2008 12:15 pm

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Alparslan Türkeş'in kurduğu, Dr. Devlet Bahçeli'nin genel başkanlığını yaptığı, Türk Milliyetçiliği fikrini savunan Milliyetçi parti.

Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP) ve Köylü Partisi’nin birleşmesiyle, 16 Ekim 1958’de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi kurulmuş, CKMP de 1969'da Milliyetçi Hareket Partisi adını almıştır.

CMP Genel Başkanı Osman Bölükbaşı yeni partinin de başkanı seçildi. Bir süre sonra Osman Bölükbaşı ve onu destekleyen 29 milletvekili partiden ayrıldılar; ikinci kez Haziran 1962'de Millet Partisi’ni kurdular. Bunun üzerine CKMP genel başkanlığına önce Ahmet Tahtakılıç (1962), sonra da Ahmet Oğuz getirildi.

14'ler diye bilinen gruptan Ahmet Er, Muzaffer Özdağ, Dündar Taşer, Rıfat Baykal, Mustafa Kaplan, Numan Esin, Fazıl Akkoyunlu, Şefik Soyuyüce CKMP'ye girdi ve Alparslan Türkeş, 31 Mart 1965’te CKMP’ye katıldı. 1 Ağustos 1965’te genel başkan seçildi. Yöneticiler listesi ise şu şekildeydı:

Alparslan Türkeş, genel başkan
Necati Gültekin
Dündar Taşer
Mehmet Irmak
Agah Oktay Güner
Mustafa Kemal Erkovanlı
Yaşar Okuyan
8-9 Şubat 1969 günlerinde Adana'da yapılan genel kongrede CKMP adını Milliyetçi Hareket Partisi, terazi olan amblemini de kırmızı zemin içerisinde üç hilal olarak değiştirdi.Dokuz Işık öğretisini yazdı. Antikapitalist, antikomünist, milliyetçi, laik ve dindar bir siyaseti savundu. Dokuz Işık şöyleydi: Milliyetçilik, ülkücülük, ahlâkçılık, ilimcilik, toplumculuk, köycülük, hürriyetçilik, gelişmecilik, endüstricilik.


1980 Öncesi Dönemleri ve O Yıllardaki Düşünüşleri [değiştir]Suat Hayri Ürgüplü kabinesinde "Türkeşçi" olarak tanımlanan üç bakan vardı: Mehmet Altınsoy, Hazım Dağlı, Mustafa Kepir.

1965 seçimlerinde parti %2,2 oy aldı. Milli Bakiye sistemiyle 11 milletvekili çıkardı. 1 senatörü vardı. 1968'de 14'lerden dört kişi partiden istifa etti. 1969 seçiminde Alparslan Türkeş Adana'dan milletvekili seçildi, 1973'e kadar MHP mecliste bir kişiyle temsil edildi. 1973 seçiminde 3 milletvekiliyle meclise girdi. 1977'de 16 milletvekiliyle grup haline geldi, senatoda bir üyesi vardı. Milliyetçi Cephe hükümetlerinde koalisyon ortağı olan MHP 1975'den 12 Eylül 1980 askeri müdahalesine kadar bütün yurtta yaşanan terör olaylarında, Ülkü Ocakları'nın partiyle ilişkilendirilip suçlanmasıyla karşılaştı. MHP 1 Nisan 1975'de 1. MC (Milliyetçi Cephe) Hükümetine girdi. Alparslan Türkeş ve Mustafa Kemal Erkovan kabinede yer aldı. 22 Temmuz 1977'deki 2. MC Hükümetinde ise 5 bakanla temsil edildi. Alparslan Türkeş, Agah Oktay Güner, Cengiz Gökçek, Gün Sazak, Sadi Somuncuoğlu..

Bozkurtlar veya komando olarak nitelenen gençlerin sol militanlarla çatışması birçok kaynakta ülkenin bir iç savaşa sürüklendiği şeklinde yorumlandı ve askerler darbeden sonraki bildirilerinde en çok buna vurgu yaptılar. Bozkurtların baş sloganı Tanrı Türk'ü Korusun şeklindeydi. Parti nasyonal sosyalistlikle suçlandı, sol tarafından faşistlikle itham edildi. MHP içindeki çalkantılarda ırkçı olarak tanımlananlar zamanla ayrılırlarken parti İslâmi yöne kaydı, 1977'de MSP (Milli Selamet Partisi)'den umudunu kestiğini açıklayan Necip Fazıl Kısakürek'in desteğini kazanmasıyla Türkçü-İslamcılığa ağırlık verdi. MHP'nin resmi günlük gazetesi Hergün gazetesiydi. Daha akademik olan Ortadoğu gazetesinde milliyetçi mukaddesatçı profesörler yazıyordu. Bayrak, Millet (gazete), Milli Ülkü (gazete) gazeteleri ve AP'nin yayın organları da partiye destek veriyordu. Töre (dergi)si partinin görüşlerini bilimsel tabanda araştırıyordu.

Milliyetçi Hareket Partisi MSP ile aynı seçmen tabanına seslendi. Tarikatlarla yakınlaştı. MSP ile farklılığı milliyetçilik ve laiklik üzerindeydi. MSP daha çok ümmetçi ve şeriatçı ilkelere yaslanırken, MHP Türklük vurgusunu öne çıkarıyor, İslam'ı dindarlık bağlamında sunuyordu. Alparslan Türkeş başbuğ olarak niteleniyordu. ÜGD, MİSK, Pol-Bir kuruluşlarıyla toplumsal örgütlenmeye gitti. Bir fark da MHP'nin şiddet konusunda tavizsiz oluşu, komünistlere karşı örgütlenmesiydi. Birçok MHP'li 1970'lerdeki çatışmalarda öldü. Gazeteci, yazar ve milletvekili İlhan Darendelioğlu, milletvekili ve bakan Gün Sazak, MHP İstanbul İl Başkanı Recep Haşatlı ve oğlu suikastlerde öldürüldüler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Halil

Halil


Mesaj Sayısı : 15
Kayıt tarihi : 06/04/08

MHP kuruluşu Empty
MesajKonu: Geri: MHP kuruluşu   MHP kuruluşu Icon_minitimePaz Nis. 06, 2008 4:29 pm

sağol kardeşim MHP nin şanlı tarihini bizlere tanıttığın için
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
kemaliyeli
Admin
Admin
kemaliyeli


Mesaj Sayısı : 44
Kayıt tarihi : 10/03/08

MHP kuruluşu Empty
MesajKonu: Geri: MHP kuruluşu   MHP kuruluşu Icon_minitimePtsi Nis. 07, 2008 8:52 pm

sağol yoldaş
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
furkan
Misafir




MHP kuruluşu Empty
MesajKonu: gurur duyuyoruz sizinle   MHP kuruluşu Icon_minitimeCuma Tem. 23, 2010 9:09 pm

I love you
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
MHP kuruluşu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GençBozkurtlar :: Milliyetçiliğimiz ,kültür,edebiyat ve haberler.. :: Siyasi partiler-
Buraya geçin: